Konsument Proffs

  Måla väggar

  Fina väggar fixar du själv

  Målade väggar inomhus ger härliga ytor, och det är enkelt och går snabbt att måla dem. I stort sett alla typer av väggar går att måla. Och det går att variera sig hur mycket som helst. Dels när det gäller kulör, dels när det gäller glans. Från helmatt till halvmatt. Vilka rum vill du måla om?

  Ta hjälp av inredningsproffset och hemmafixaren Isabelle McAllisters målnings- och färgsättningstips för att se hur enkelt det kan vara att måla om inomhus. Följ våra och Isabelles råd så blir målandet både lättare och roligare.

  Tänk på färgens glans!

  Samma kulör kan upplevas som helt olika beroende på vilken glans färgen har. Är färgen matt upplevs ofta kulören som lite lugnare än med högre glans. Väggfärger med hög glans är normalt tåligare och lättare att torka av.

  Enkla steg för ett perfekt resultat

  Tänk på att alltid måla taket först, innan du målar väggarna. Då slipper du skydda dina nymålade väggar mot färgstänk. Och som vid all målning gäller det att vara noggrann med förarbetet för att få ett perfekt slutresultat.

  Innan du sätter igång: Läs på färgburken, och följ de råd och anvisningar som finns i färgfaktabladen här på webbplatsen.

  Måla på tapet

  Har du en gammal ful tapet som du vill göra dig av med? Då kan du måla över den istället för att slita ner den och sätta upp en ny. Det behöver inte vara krångligt att måla på tapet. Med noggrannhet och bra verktyg kommer du en bra bit på vägen. Beroende på vilken tapet du har kommer också mängden arbete skilja sig åt. Läs våra tips och råd för hur du målar över tapeten här.

  Kontrollera

  Vet du inte vilken typ av färg väggen är målad med tidigare, provtvätta en liten yta med vatten.

  Om färgen inte löses upp och inte smetar av sig, är det enkelt – bara att sätta igång att tvätta hela väggen.

  Löser vattnet upp färgen är det troligtvis limfärg. Den går inte att måla på utan måste tvättas bort med massor av vatten.

  Om färgen inte löses upp men smetar av sig på en torr trasa är det troligtvis kalkfärg. Den ska inte tvättas utan borstas till fast underlag.

  Tvätta

  Tidigare målade ytor tvättas med Beckers Målartvätt, skölj noga efteråt. Kom ihåg att använda gummihandskar och skyddsglasögon.

  Måla väggar

  Spackla och slipa

  Spackla sprickor och skador. Slipa de spacklade ytorna när de torkat, damma av.

  Måla väggar

  Grundmåla

  Grundmåla väggarna med lämplig grundfärg. Om underlaget är gamla nertvättade limfärgsmålade eller kalkade väggar rekommenderas Beckers Tapetgrund.

  Nikotin-, sot- eller vattenskadade ytor grundmålas med Beckers Isolerfärg 2 gånger med minst 6 timmars torktid mellan strykningarna.

  Måla väggar

  Dags att måla

  Börja med att måla närmast upp mot taket med pensel, och även i vägghörnen. Det är svårt att få snyggt resultat med roller längst in i hörnen, pröva gärna med en hörnrulle.

  Rolla på färgen 1–2 gånger, lägg på ordentligt med färg. Efterrulla alltid uppifrån och ned. Låt färgen torka innan nästa målning.

  TIPS!

  • Läs bruksanvisningen på förpackningen och följ målningsråden. Läs gärna även färgfaktabladet för respektive produkt.
  • Det lönar sig alltid att använda verktyg av bra kvalitet.
  • Använd pensel eller hörnrulle för att få snygga avslut.
  • Försök att rolla så nära foder och socklar som möjligt.
  • Måla inte på ytor med lägre temperatur än +5° C.